Het gevaar van ASBEST in je huis

Shoorsteenpijp asbest

Asbestgebruik in huis

Er bestaan tal van toepassingen van asbest in huis. Van plaatmateriaal voor daken en gevels, isolerend materiaal voor buizen en kachels, pleisterwerk, vloermateriaal… tot de fontein en bloembak in je tuin…

Hoe gevaarlijk is Asbest in huis?

Niet alle asbest is even gevaarlijk voor de gezondheid. 

Het kan zijn dat je het gewoon best preventief verwijdert

Heb je toch vermoeden dat je te maken hebt met gevaarlijk asbest, dan dien je zo snel mogelijk actie tot verwijdering te ondernemen.

Hechtgebonden asbest is relatief ongevaarlijk zolang je er niet op klop, breekt of boort. Niet hechtgebonden asbest brengt grotere risico’s mee voor de gezondheid.

Intussen weten we dat asbest steeds gevaarlijk is: de vezels waaruit het bestaat, adem je maar beter niet in. Na verloop van tijd (en dat gaat soms over tientallen jaren) kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals mesothelioom en asbestose.

Nu, het zijn vooral mensen die beroepsmatig in aanraking komen met asbesthoudende toepassingen die een hoog risico lopen. Maar toch zijn we met zijn allen maar beter dubbel voorzichtig wanneer we afbraak- of renovatiewerken gaan uitvoeren. Alleen als je woning of gebouw van na 2000 dateert, is de kans bijna nihil dat je met asbest in huis zit.

Net omdat het de losse vezels zijn die het grootste risico vormen, wordt er een onderscheid gemaakt tussen zogenoemde hechtgebonden materialen en niet-hechtgebonden (of losgebonden) materialen.

Hoe herken je asbest in jouw huis?

Asbest herkennen is zeker mogelijk. 

Vooral vóór 1998 werden asbesthoudende bouwproducten verwerkt in de bouw van woningen, schuren, loodsen, openbare gebouwen zoals scholen… maar ook in kantoorgebouwen & ondergrondse parkeerplaatsen.

De piek van asbestgebruik ligt tussen WOII tot midden jaren ’90. Is jouw woning of kantoor na 1998 gebouwd, dan mag er in principe geen asbest aanwezig zijn.

Heb je toch vermoeden, dan kan je asbest herkennen aan de grijs-bruine kleur en aan haar vezels. 

De piek van asbestgebruik ligt tussen WOII tot midden jaren ’90. 

Asbest heeft een ook een gewafelde textuur, ook wel ‘honingraat’ genoemd en is niet brandbaar.

Dateert je woning van na 2000, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat er asbest in verwerkt zit.

Checklist asbest in en rond het huis.

 

gevelleien asbest
asbesthoudende mastiek

Asbestinventaris op de werkplek

Heb je vermoeden van asbest in je werkomgeving?

Sinds 1996 verplicht de federale wetgeving middels de codex werk & welzijn het bijhouden van een asbestiventaris voor werkplaatsen waar werknemers arbeid verrichten.

Laat best een asbestinventaris opmaken door een gespecialiseerd bedrijf.